Benim Hikayem Nihal
Kanser ile hayatı değişen Nihal'in hikayesi tedavi sürecini ve önerileri sizlerle paylaştık.
Merhaba ben Elif. Benim hikayem 2014 yılında, daha 22 yaşındayken başladı. Eski mesleğim olan prova mankenliği yaparken aynaya baktığımda bir mememin diğer mememden farklı olduğunu gözlemledim. Daha sonra eve geldiğimde duş alırken kendi kendimi muayene etmek istedim ve elime bir sertlik geldi. Sertlik olan yeri anneme gösterdim. Annem hemen ertesi gün için genel cerrahi bölümünden randevu aldı. Doktor direkt birkaç tetkik istedi. Ultrasonun ardından biyopsi yaptırmam söylendi. Yaklaşık 1 ay süren tetkiklerin ardından sonucumu göstermek için doktora gittim ve doktor direkt ailemde meme kanseri olup olmadığını sordu. Ailemde kimsede meme kanseri hikayesi yoktu. Doktor yüzüme "Kızımız meme kanseri hastası!" dedi. İşte o zaman ne yapacağımı bilemedim, hiçbir tepki veremedim. Ve biliyordum… Beni uzun bir süreç bekliyordu. Çünkü genç bir meme kanseri hastasıydım.
Ameliyat olmak için doktor arayışına başladık… Yolum Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan ile kesişti. İyi ki de kesişmiş. 1,5 saat süren bir ameliyatım oldu. Bu süreçte her şeye hazırlıklı olmam gerektiği söylendi. Ya göğsümün tamamı alınacalktı ya da sadece kitlenin kendisi…
Ameliyatımın sonunda sadece kitlemin alındığını öğrendim. Ardından meme koruyucu ameliyatı oldum. Alınan kitlenin sonucuna göre de kemoterapi sürecim belli olacaktı. Sonuca göre kemoterapi görmem gerektiği söylendi. 1 yıl 2 ay kemoterapi sürecim oldu. 6 kür ağır kemo, 17 kür koruyucu amaçlı herceptin ve 1 ay da radyoloji gördüm.
Evet çok zor bir süreçti çünkü saçlar, kaşlar, kirpikler vs. hepsi sizi terk ediyor. Mide bulantıları, tat kaybı… 22 yaşında meme kanserine yakalandığım için ve ailemde kimsede meme kanseri olmadığı için doktorum genetik testi yaptırmamı istedi. Kanseri annemin geninden almışım ama annem meme kanseri hastası değildi. HER2-pozitif olduğum için 7 yıl lucrin iğnesi oldum. 8 yıldır da tomoksifen ilacı kullanıyorum. 10 yıla tamamlayacağımızı söyledi doktor. Bu süreçte ne öğrendim diye sorarsanız hiçbir şeyi kafaya takmamayı, anın tadını çıkarmayı, anı yaşamayı öğrendim.
Sizlere de önerim, 20 yaşından itibaren senede 1 kez genel cerrahi bölümüne kontrol amaçlı muayene olmanız.
Aile öykünüz olsun ya da olmasın.
Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır!